El municipi de les Franqueses del Vallès està situat a la comarca del Vallès Oriental (Catalunya), i al costat de la seva capital de comarca, Granollers. Formen el municipi els pobles i parròquies de Corró d'Avall, Bellavista, Llerona, Corró d'Amunt i Marata. La seva població supera els 20.000 habitants i el conjunt del municipi, emplaçat a 232 m d'altitud, té 29,45 km2 d'extensió. Ha estat un municipi agrícola per tradició, però per proximitat a Granollers i Barcelona, també ha crescut molt a nivell industrial, sobretot en el sector químic, el metal·lúrgic i el tèxtil. Actualment el municipi és un gran productor de l'apreciada mongeta del ganxet.
La població del municipi era de 1.880 habitants l'any 1888. Va continuar augmentant en els anys posteriors (el 1930 hi havia 2.118 habitants), sobretot a partir dels anys seixanta i setanta: els 2.600 habitants que hi havia el 1960 s'havien convertit en 5.555 el 1970, per causa d'una forta allau immigratòria. El 1975 n'hi havia 7.438. El nucli urbà de Bellavista, aparegut al voltant d'aquells anys, ha crescut fins a tenir més de 9.000 habitants i va ser el nucli més poblat del municipi durant molts anys. En l'actualitat, però, ho és el de Corró d'Avall.
Actualment (3 de gener de 2025) la població de les Franqueses és de 21.047 habitants repartits de la manera següent:
El municipi de les Franqueses del Vallès és a Catalunya, al centre de la comarca del Vallès Oriental. Limita al sud amb el municipi de Granollers, al nord amb els de la Garriga i Cànoves i Samalús, a l'est amb els municipis de Cardedeu i la Roca del Vallès, i a l'oest amb els de Canovelles i l'Ametlla del Vallès.
Com arribar-hi
El municipi té una extensió de 29,45 km2.
Bastant planer i molt extensament conreat, les Franqueses està format pels pobles i parròquies de Corró d'Avall (amb una extensió de 7,13 Km2), Corró d'Amunt (6,92 Km2), Marata (5,46 Km2) i Llerona (9,47 Km2). Al terme de Corró d'Avall s'ha format el barri de la Sagrera i, als anys 70, un altre nucli urbà, Bellavista, que té 0,470 Km2. També forma part del municipi la caseria de Can Dorca, la capella del Pla i la masia i l'església de Santa Digna. La caseria del Lledoner també pertanyia inicialment a les Franqueses, però es va incorporar a Granollers l'any 1922.
Les urbanitzacions de Milpins a Corró d'Avall, els Gorchs i Can Baldic a Llerona, i Can Suquet a Corró d'Amunt, completen el panorama dels nuclis urbans existents al municipi. L’actual Pla General d’Ordenació del municipi preserva el 85% de la superfície total com a zones verdes, agrícoles i forestals.
Les Franqueses és un municipi emplaçat a 232 metres d'altitud sobre el nivell del mar, a la vall de la riera de Corró.
El riu Congost travessa el municipi per Llerona i Corró d'Avall. Els seus afluents al municipi de les Franqueses del Vallès són el torrent de Can Gorchs, el torrent de Can Vilar, el torrent de Santa Margarida, el torrent de Can Rec, el torrent de Can Patusca i la riera Carbonell.
Tradicionalment, l'economia del municipi ha estat bàsicament agrícola. Segons les darreres dades (any 2009), el municipi compta amb aproximadament 1.461 hectàrees conreades i 114 en pastures permanents, de manera que en resulta una superfície agrícola utilitzada (SAU) de 1.575 hectàrees. Hi predomina el secà, on són majoritaris els cereals, sobretot l’ordi, i els farratges. Pel que fa al regadiu, els conreus majoritaris són les hortalisses i també una part de cereals. També existeixen explotacions d’oliveres i, en menor producció, de vinya. Cal destacar que a les Franqueses s'hi produeix i s'hi envasa la mongeta del ganxet, producte de Denominació d'Origen Protegida molt apreciat pel seu gust i textura. La mongeta del ganxet és una varietat que es fa majoritàriament al Vallès Oriental, tot i que també es pot trobar al Maresme, al Vallès Occidental i a la Selva.
A la ramaderia tenen gran importància el bestiar porcí, boví i la cria de gallines i conills.
La indústria ha estat afavorida per la proximitat a Granollers i per les bones comunicacions amb Barcelona, de manera que ha experimentat un enorme creixement en els últims anys. Els rams de major projecció actual són el químic, el de la metal·lúrgia i el tèxtil. A hores d’ara existeixen quatre polígons industrials: el Pla de Llerona, el Congost, el Ramassar i el Polígon 10.
En un darrer terme, el sector comercial va evolucionant al mateix temps que el creixement urbanístic i demogràfic del municipi.