El mes de novembre és sinònim de mongeta del ganxet a les Franqueses. Avui, al restaurant Casa de la Mestra, s’ha presentat l'11a Festa de la Mongeta del Ganxet i el 10è Concurs de la Cuina de la Mongeta del Ganxet, un esdeveniment que combina la feina al camp amb la cultura popular, i que tindrà lloc els dies 26 i 27 de novembre.
Les Franqueses té una producció de 50 hectàrees d’aquest preuat llegum, 30 de les quals es troben a Llerona. En aquest camps es cullen uns 1500 kg per hectàrea, el que suposa una collita de 75.000 kg de mongeta del ganxet a les Franqueses, dels quals 45.000 kg es cullen a Llerona.
Enguany, s'han organitzat activitats per a la tarda del dissabte, activitats que acosten la festa i la feina del camp a joves i a famílies per aconseguir que la tradició no es perdi entre les diferents generacions. El mercat de segona mà amb 40 parades de roba, joguines, llibres, etc, juntament amb un munt d'activitats i de tallers, permetrà escalfar motors de la mà de l'Associació Furgo Ganxet, que ve col·laborant em l'organització de la festa des de la seva 5a edició.
La Festa de la Mongeta del Ganxet és oberta a la ciutadania. Aquest any, el concurs de cuina arriba a la seva 10a edició de la mà de la cuinera Ada Parellada i de Leslie, membre del grup de rock Els Sírex. També comptarem amb l'animació del Patge Ganxet i amb l'actor de cinema i teatre, Joan Pera, qui serà l'encarregat de tancar la festa.
A la presentació de l'11a Festa de la Mongeta del Ganxet i el 10è Concurs de la Cuina han assistit l’alcalde de les Franqueses del Vallès, Francesc Colomé, la regidora d’Agricultura i Medi Ambient, Sònia Tena, la presidenta del Consell del Poble de Llerona, Montse Vila, el president de l'Associació Camper Club Ganxet, Salvador Domínguez, i el productor lleroní de mongeta del ganxet Esteve Rodoreda, qui ha explicat que la climatologia és clau per tenir una bona collita i que aquest any les elevades temperatures i la manca d'aigua comportaran una collita menor que l'any passat tot i haver sembrat el mateix.