Durant les properes setmanes, l'Ajuntament procedirà a la replantada d'un centenar d'arbres a carrers i zones verdes. Aquests exemplars substituiran a altres que es talaran o ja s'han talat perquè estaven morts, patien malalties, entraven en conflicte amb altres arbres o per perill de caiguda.
Els nous arbres s'han escollit tenint en compte criteris com l'adequació a la zona climàtica i que, per tant, puguin sobreviure tant a les glaçades com a les altes temperatures; que siguin espècies amb el mínim de plagues possible i, que el seu creixement no suposi molèsties pel veïnat, pel pas de vehicles o interferències a les façanes.
La replantada es localitza en els següents espais:
L'arbrat viari té efectes beneficiosos per a la ciutadania com la millora de la qualitat de l'aire; la reducció de l'efecte illa de calor i de la contaminació acústica i, l'increment de la biodiversitat. A més a més, també aporta beneficis socials com la millora de la salut i millores paisatgístiques. Per tal d'optimitzar la funcions de l'arbrat cal mantenir-lo en bones condicions a partir de la gestió activa amb accions d'inspecció, d'avaluació de riscos associats i de determinació de les possibles actuacions.
Els serveis municipals i els de gestió del verd urbà treballen conjuntament per dur a terme diferents accions relacionades amb aquesta problemàtica:
• L’elecció i ubicació d’espècies per tal de minimitzar els problemes del creixement del brancatge sobre les façanes.
• Establiment dels criteris de priorització del programa progressiu de substitució d’arbrat d’urbanitzacions antigues.
• Podes selectives amb l’objectiu de garantir l’estabilitat de l’arbre quan hi ha alguna part morta o, més freqüentment, per reduir les molèsties que puguin provocar als veïns. Cal tenir en compte però, que la poda no és una necessitat de l’arbre. És més, lluny de ser-li beneficiosa, representa una agressió que a poc a poc el va debilitant, de forma que s’afavoreix l’atac d’insectes i/o fongs que en molts casos poden acabar derivant en una plaga. També s’ha de tenir en compte l’espècie ja en algunes és millor fer poda en verd.
• Gestió integrada de plagues. Ja fa uns anys que apliquem els mecanismes de control biològic per lluitar contra les plagues com per exemple el pugó.
• Revisions periòdiques de tot l’arbrat