Les Franqueses entra en escenari d'excepcionalitat per sequera

Dijous, 2 de març de 2023

S'introdueixen mesures relacionades amb el volum d'aigua per habitant al dia, el reg o l'ompliment de piscines, entre d'altres.

 

Les Franqueses es troba entre els municipis que entren en escenari d'excepcionalitat per sequera. Des de la Generalitat, l'autoritat competent en la gestió d'aigües, s'han introduït mesures de planificació i d'ús de l'aigua per afrontar aquesta situació excepcional. Aquestes mesures es recullen dins del Pla especial d'actuació en situació d'alerta i eventual sequera.

Aquesta situació és resultat de la reducció generalitzada reducció de les precipitacions i de l'increment de la temperatura a tot el territori, que han donat peu a que els rius no omplin els aqüífers i ni els embassament, que registren uns valors inferiors als mínims registrats des de l'any 1990. Malgrat les aportacions de nous recursos, com la dessalinització de l'aigua del mar, el ritme de pèrdua de recursos d'aigua als embassaments es més preocupant del previst, superant les previsions fetes per aquesta època de l'any i obligant a avançar-se en mesos respecte de les previsions del Pla en la declaració dels estats de sequera més avançats i que impliquen majors restriccions.

La conseqüència immediata de la manca d'aigua que s'està produint, i que es preveu que s'intensifiqui si no plou de manera abundant, són greus afectacions d'un servei bàsic com es l'abastament d'aigua potable a la població, que poden anar des de la incapacitat de servir la demanda amb els recursos disponibles en la zona fins a la interrupció del servei amb el conseqüent tall en el subministrament d'aigua.

Aquestes són les mesures que entren en vigor, detallades al Pla especial d'actuació en situació d'alerta i eventual sequera, i aprobades al DECRET LLEI 1/2023, de 28 de febrer, pel qual s'estableixen mesures extraordinàries i urgents per fer front a la situació de sequera excepcional en l'àmbit del districte de conca fluvial de Catalunya, publicat al DOGC núm. 8866 de dijous, 2 de març de 2023.

Restriccions d’aigua en els usos urbans per a municipis en estat d’excepcionalitat

VOLUM MÀXIM D’AIGUA PER HABITANT I DIA

  • Els volums totals d’aigua que entrin al dipòsit municipal per a l’abastament de la població no poden superar els 230 litres per habitant i dia (incloent activitats econòmiques i comercials).

PISCINES - l’ús d’aigua potable per ompliment queda limitat a:

  • El reompliment parcial de piscines amb sistema de recirculació de l’aigua, en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua.
  • En centres educatius, l’ompliment complert o parcial de piscines desmuntables de capacitat inferior a 500 litres per al bany d’infants. 
  • Aquestes limitacions no s’apliquen a les piscines d’aigua de mar que s’omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d’abastament i de sanejament públiques.

REG - prohibit regar zones verdes i jardins públics i privats, excepte:

  • Per regs de supervivència d’arbres o de plantes. Aquest reg de supervivència s’ha de fer amb la mínima quantitat d’aigua indispensable, de 20 h a 8 h, i només mitjançant reg gota a gota o regadora.
  • El reg de gespa queda prohibit en tots els casos, excepte en superfícies destinades a la pràctica federada de l’esport, on el reg es pot mantenir en les quantitats mínimes necessàries per permetre-la, sense superar la dotació màxima de 450 m3/ha/mes i acomplint la resta de limitacions que digui l’ens local.
  • La prohibició del reg en excepcionalitat no s’aplica al reg amb aigües de pluja recollides en teulades ni al reg amb aigües regenerades procedents de depuradora.

NETEJA DE VEHICLES - l’ús de l’aigua queda limitat a:

  • Neteja en establiments comercials dedicats a aquesta activitat que compten amb sistemes de recirculació de l'aigua. Fora d’aquests establiments només es permet la neteja de vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula amb esponja i galleda.
  • Es permet la neteja de vehicles fora d'establiments comercials per a mantenir la seguretat i salut de les persones i dels animals. S’inclouen els vehicles de transport de menjar, transport d'animals (vius o morts), ambulàncies, vehicles mèdics i transport de medicaments i de residus. Es farà sempre amb la mínima utilització d'aigua possible.

NETEJA DE CARRERS I MOBILIARI URBÀ

  • Es prohibeix la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, ja siguin públics o particulars excepte si la neteja és resultat d’un accident o d’un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària. En aquestes circumstàncies, la neteja es farà amb el mínim d’aigua indispensable.
  • Sí que es permet la neteja d’aparadors i finestres amb galleda i esponja.

FONTS ORNAMENTALS

  • Resta prohibit l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua, excepte llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica, on es permet el mínim ús de l’aigua imprescindible pel seu manteniment. S’ha d’estudiar i, si és viable, s’ha de realitzar el trasllat i/o la concentració de la vida aquàtica afectada a aquell entorn que n’asseguri la màxima supervivència amb el mínim consum d’aigua.

GRANGES

  • L'ús d'aigua procedent de la xarxa d'abastament d'aigua potable queda limitat a les quantitats necessàries per l'abeurament i neteja dels animals, així com per a la neteja del recinte. Per aquest darrer ús cal utilitzar només les quantitats imprescindibles per mantenir les condicions sanitàries i només en cas que no es disposi d'una font alternativa i exclusivament mitjançant sistemes de neteja a pressió o altres d'eficàcia equivalent.

ELIMINACIÓ DE POLS EN L’AIRE

  • Es prohibeix la utilització d'aigua per a l'eliminació de pols i matèria en suspensió a l'aire.

 

La Generalitat té habilitat el web sequera.gencat.cat on informa de l'última hora i les mesures relacionades amb la sequera. També adjuntem a aquesta notícia el Decret Llei pel que entra en funcionament les mesures previstes al Pla especial d'actuació en situació d'alerta i eventual sequera.

Darrera actualització: 20.02.2024 | 13:05