Les Franqueses commemora el Dia Internacional contra la LGTBI-fòbia amb el lema "Lliures de ser qui som"

Divendres, 17 de maig de 2024

Les activitats seguiran la setmana vinent amb la conferència «Més enllà de l'acrònim LGTBI», que impartirà el sociòleg expert en gènere i sexualitat, Miquel Missé, als estudiants de primer de batxillerat.

Les Franqueses del Vallès ha celebrat avui l'acte institucional del 17 de maig, Dia Internacional contra l'LGBTI-fòbia amb el lema "Lliures de ser qui som". Aquest lema, tal com ha expressat Imma Ortega Martí, regidora de Feminisme i Igualtat, durant la seva benvinguda, vol transmetre un missatge clar: "cada persona té el dret inherent a ser qui és, sense por ni discriminació. No només reflecteix la nostra visió, sinó que també ens recorda la importància de crear un entorn on tothom pugui expressar-se lliurement i viure amb plenitud la seva identitat i afectivitat".

En aquest sentit, la regidora ha explicat que són clau recursos municipals com el SAI, un servei que ofereix una atenció integral i de qualitat a les persones LGBTI. Des de suport psicològic, a assessorament jurídic i legal sobre situacions de discriminació LGBTI-fòbica així com suport en la realització de determinats tràmits administratius.

L'alcalde, Juan Antonio Corchado Ponce, ha reconegut la tasca de totes les persones que treballen per erradicar l'LGTBI-fòbia, i ha agraït la seva dedicació i compromís que fan possible una ciutat més justa i inclusiva: «Avui alcem la veu contra l'LGTBI-fòbia amb un missatge clar: no tolerarem l'odi, no tolerarem la discriminació. Treballarem units per garantir que tothom pugui viure amb llibertat, dignitat i respecte.»

Durant l'acte, que ha comptat amb interpretació de llengua de signes, s'ha fet la lectura del manifest emès per la Generalitat de Catalunya que condemna totes les actituds de rebuig, de prejudici i d'hostilitat contra lesbianes, gais, bisexuals, trans*, intersexuals i queer. En la lectura han participat les portaveus dels grups municipals Dolors Amaro Fitó, Marta Reche Lavado, Montse Vila Fortuny, Imma Ortega Martí i l'alcalde, Juan Antonio Corchado Ponce.

Finalitzada la lectura ha intervingut Clàudia Vila Arimon, experta en LGBTIQ+ i feminisme, qui ha parlat sobre les etiquetes que s'utilitzen per definir a les persones i com s'ha de fer camí fins a arribar a la seva abolició per ser, senzillament, persones: «Tenim una cosa en comú fora dels estigmes, fora de les etiquetes, fora dels rols establerts per la societat, tots i totes som persones i és pel que hem de continuar lluitant».

Tot seguit ha pres la paraula Nico Mayolas Sebastián, regidor LGTBIQ+ de Bigues i Riells del Fai i primer regidor trans al govern i amb cartera pròpia a tota Catalunya, qui, fent un repàs per les diferents cultures i èpoques de la humanitat, ha assenyalat que les persones LGTBIQ+ formen part del món des de fa molt de temps, tot i que la mateixa societat els ha mantingut al marge. «Per aquesta raó també només fa 34 anys -el 17 de maig de 1990- que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va eliminar l'homosexualitat de la llista de malalties mentals».

Com a cloenda Kadja Diao, actriu i creadora escènica i Luiz Felipe Lucas, actor, director i performer han escenificat la performance reivindicativa "Entredents".

Les activitats al voltant del Dia Internacional contra l'LGBTI-fòbia seguiran la setmana vinent amb la conferència «Més enllà de l'acrònim LGTBI», que impartirà el dia 23 de maig el sociòleg expert en gènere i sexualitat, Miquel Missé, als estudiants de primer de batxillerat. A banda fins al dilluns 20 de maig, la bandera irisada onejarà al balcó del consistori i l'edifici s'il·luminarà dels mateixos colors a les nits.

Darrera actualització: 17.06.2024 | 09:28