Les Franqueses commemora el 86è aniversari del bombardeig de 1939

Dimarts, 21 de gener de 2025

L’acte institucional es farà aquest divendres, 24 de gener, a les 12 hores

El 24 de gener de 1939 les Franqueses del Vallès va patir un bombardeig que va provocar tres víctimes mortals i nombroses destrosses a la zona de Corró d’Avall. Era el final de la Guerra Civil (1936-1939) i els bombardejos es van intensificar en aquesta zona. De fet, el 26 de gener, l’aviació alemanya va atacar de nou Corró d’Avall amb un bombardeig que no va generar víctimes mortals, però sí desperfectes a l’edifici de l’Ajuntament.

Aquesta setmana es faran diversos actes per commemorar aquests fets i en memòria de les víctimes de la Guerra Civil, de l’exili i de la repressió franquista. El 2025, la commemoració tindrà una especial menció al 80è aniversari de l’alliberament dels camps nazis, posant incís en els veïns de les Franqueses que hi van ser internats.

24 DE GENER

9 horesOfrena floral a l’espai bombardejat, davant de l’estació de tren de Corró d’Avall.

12 horesActe institucional a la plaça de l’Ajuntament amb els parlaments de:

  • Juan Antonio Corchado, alcalde de les Franqueses del Vallès
  • Àlex Vega Sabugueiro, regidor de Memòria Històrica i Patrimoni de l’Ajuntament de les Franqueses
  • Joan Garriga i Andreu, historiador
  • Xavier Menéndez Pablo, director de Memòria Democràtica
  • Juan Manuel Calvo Gascón, president de l’associació Amical Mauthausen

L’acte també comptarà amb la col·laboració de l’Escola Municipal de Música i dels instituts Lauro i El Til·ler.

25 DE GENER

20 hores, al Teatre Auditori de Bellavista. Representació de l’obra Els papers de la guerra de Pepe Castells i Joan Vinyals.

El 7 de desembre del 1937 en Pepe Castells i Pubill va haver de deixar la companyia amorosa de la seva mare i germans per anar a la guerra. La seva història no deu ser tan diferent de la que van viure molts joves catalans. Però ell, dos mesos més tard, va decidir començar a escriure un diari que per la seva família es convertiria en un misteri fins al dia de la seva mort. Aquesta és la història d’un net que busca el seu avi al mig d’una guerra, llegint les seves paraules en veu alta. O la d’un pare que escolta el seu fill mentre pinta un teló de fons, el paisatge de la guerra viscuda pel seu pare. Perquè els Castells, una família de teatre i mestres de l’ofici de construcció d’escenografies, volen compartir el privilegi d’haver trencat el seu silenci. El silenci de tots aquells que han hagut d’amagar la nostra història.

Darrera actualització: 24.01.2025 | 09:00