Les Franqueses aprova inicialment les ordenances fiscals de 2025

Dimecres, 30 d’octubre de 2024

Hi haurà un augment generalitzat d’un 2,4% per fer front al percentatge que ha pujat l’IPC

L’Ajuntament de les Franqueses ha aprovat inicialment les ordenances fiscals a aplicar el 2025, que estaran en exposició pública i se'n podran presentar al·legacions fins al 17 de desembre mitjançant instància genèrica.

Els impostos, taxes i preus públics augmentaran un 2,4% de manera generalitzada a conseqüència del percentatge que ha variat i pujat l’IPC. Només hi haurà dos conceptes sobre els quals s’aplicarà un increment superior: la taxa d’escombraries i la referent les escoles esportives municipals.

Pel que fa a la taxa d’escombraries s’haurà d’aplicar un augment del 30% per complir la Llei 7/2022 de residus i sòls contaminants per a una economia circular, amb efectes l’1 de gener de 2025, que determina que aquest servei no ha de ser deficitària per a les administracions. Tot i l’augment per ajustar-se a aquesta llei, cal destacar que si es causa baixa durant l’any només es pagarà la part proporcional. És a dir, que només s’abonaran els mesos que s’ha tingut en actiu l’activitat. Aquest increment del 30% suposa una mitjana anual de 50 euros per habitatges inferiors a 100 m2, 60 euros per superiors a 100m2, 75 euros per habitatges unifamiliars i 20 euros per habitatges rurals. 

Pel que fa a les escoles esportives municipals cal incrementar els preus un 5% per tal que puguin seguir oferint el seu servei sense generar dèficit. A efectes pràctics, aquesta modificació suposa un cost total d'11,46 euros més per temporada a esports com, per exemple, el bàsquet, l’handbol i el vólei. És important destacar també que la propera temporada s’obrirà un període d’inscripció previ per a infants empadronats a les Franqueses.

Una novetat, tenint en compte les demandes veïnals, és oferir la possibilitat de dur a terme la liquidació dels impostos en un sol pagament o domiciliar-los en dos terminis, no en quatre com es va determinar per a l’any 2024. 

A continuació, detallem els principals canvis respecte a les ordenances fiscals de 2025:

1) BONIFICACIONS DE L’IBI

• Augment de la bonificació per a famílies nombroses. Passa del 10% al 25% i el valor cadastral s’iguala al de la tarifació social perquè s’ha detectat que el valor que hi havia limitava l’accés a la bonificació i cap família podia accedir a la pràctica a la bonificació.

• La bonificació per a particulars que facin instal·lacions tèrmiques i fotovoltaiques  s’aplicarà quan siguin d’autoconsum. Per tant, passa del 30% previst el 2024 al 50% amb topall de la quota bonificada i per un termini 5 anys.

Aquest topall de bonificació varia segons la potència elèctrica de la instal·lació fotovoltaica d'autoconsum i va de 100 fins a 500 euros.

• Amb la mateixa finalitat de fomentar l’autoconsum respecte a les instal·lacions fetes en béns no residencials, és a dir en les empreses i indústries, la bonificació continua sent del 30% durant 5 anys amb la novetat que és requisit indispensable que la instal·lació sigui destinada a cobrir com a mínim el 30% de l’autoconsum de l’immoble.

2) NOU IBI DIFERENCIAT PER IMMOBLES URBANS AMB ÚS INDUSTRIAL

S'aplicarà un tipus d’impost diferenciat per aquells immobles urbans amb ús industrial amb valor cadastral igual o superior a 600.000 euros. 

Aquest IBI diferenciat per ús industrial afecta el 10% d’immobles amb major valor. D’aquesta manera, l’IBI es manté igual per a habitatges, comerços i oficines, però es modifica i augmenta per a les indústries amb l’objectiu que sigui un impost proporcional i just.

3) BENEFICIS PER LLICÈNCIES O COMUNICACIONS D’ACTIVITATS

S’inclou el benefici fiscal del 50% per les llicències o comunicacions d’activitats, així com pels controls posteriors i revisions periòdiques per la venda de proximitat, a les activitats d’elaboració de productes alimentaris amb obrador propi situat al mateix local o a Les Franqueses.

4) BENEFICIS FISCALS PER CRITERIS DE SOSTENIBILITAT

Tal com vam anunciar amb el PAM també es preveu el benefici fiscal en aquestes llicències o comunicacions del 10% per a les empreses que acreditin criteris de sostenibilitat, és a dir que disposin del certificat EMAS, certificat del sistema d'ecogestió i ecoauditoria de la Unió Europea.

5) BONIFICACIÓ A LES TAXES DE L’ADN DELS GOSSOS

Respecte a la taxa de l’ADN gossos es bonifica el 100% quan els gossos:

• Siguin adoptats per l'adjudicatària del contracte municipal pels serveis de recollida, acollida i assistència d’animals, que actualment és la protectora d’animals de Granollers.

• Estiguin vinculats a les associacions de caçadors en l’àmbit control dels senglars que tinguin signat conveni amb l'ajuntament.

6) NOVETATS RESPECTE ALS PREUS PÚBLICS: 

• S’amplien les bonificacions pel lloguer de la Carpa de Llerona, de l’Aula de Natura del Parc del Falgar i per l’ús dels lavabos exteriors, no només per a entitats i per a centres educatius municipals sinó també per a centres educatius d’alta i màxima complexitat, així com per als centres d’educació especial, centres sociosanitaris i similars.

• A la piscina d’estiu es manté l’entrada a preu reduït a partir de les 15 h de la tarda i es crea un nou abonament de 10 entrades per a joves de 6 a 17 anys no residents però escolaritzats a Les Franqueses.

• Nou preu públic per les projeccions de cinema de Cicle Gaudí que s’iniciarà el 2025.

• Es crea el preu per la neteja de l’espai als preus de lloguer i ús d’equipaments que ho requereixin. S’afegirà, si escau, el preu per la neteja de l’espai. 25€/h.

• Es creen preus públics pels tallers de pagesia, medi ambient, espais verds i transició energètica.

• Es crea un preu públic pel dinar del Dona Festival, que se celebra amb motiu del Dia Internacional de les Dones (8M).

7) EXPEDIENTS I INFORMES

S’eliminen les taxes d’accés als expedients per a la ciutadania i es regularitzen els imports dels informes que emet l’ajuntament.

8) CANVI DE TITULARITAT D’ACTIVITATS

Les taxes per canvi de titularitat d’activitats seran amb quota fixa perquè el percentatge que s’aplicava encaria molt el tràmit. Ara els canvis de nom tindran un cost de 150 euros i si és entre familiars de 100 euros.

9) VEHICLES I MEDI AMBIENT

Amb la voluntat de fomentar l’ús de vehicles més respectuosos amb el medi ambient es suprimeix la bonificació del 25% que tenien els vehicles amb més de 25 anys d’antiguitat i que no siguin clàssics.

10) RETIRADA DE VEHICLES

La taxa de retirada de vehicles abandonats desapareix quan el titular el cedeix a l’Ajuntament.

11) OBRES VIA PÚBLICA

Es crea un dipòsit específic per protegir les infraestructures de les obres de serveis a la via pública equivalent al 10% del pressupost de l’obra i un dipòsit específic per la gestió de residus de les obres de serveis, segons volum de residus i amb un mínim de 150 €.

12) TARIFACIÓ SOCIAL

Tot i que la pujada generalitzada de les ordenances fiscals és del 2,4% és important destacar que la tarifació social augmenta més, perquè s’amplia en un 5% la forquilla per aplicar-la i arribar a més famílies.

Una de les novetats de la tarifació social és la inclusió dels col·lectius vulnerables amb un tram de renda per sobre, és a dir que si a la unitat familiar hi ha membres amb grau de discapacitat superior al 33%, famílies monomarentals i monoparentals, famílies nombroses o persones víctimes de violència de gènere s’aplicarà el tram immediatament superior al previst a la taula del nivell de renda de la unitat de convivència. 

Aquestes ordenances fiscals, segons la regidora d’Hisenda, Marta Reche Lavado, són «contingudes» i «permeten mantenir uns serveis públics de qualitat». La regidora també assegura que «estan pensades per treballar per un municipi impulsor de creixement econòmic, just i sostenible. Un municipi inclusiu, que tingui cura de les persones i que en garanteixi els drets». Reche ha afirmat que amb aquestes ordenances «el govern posa a les persones al centre de les decisions augmentant les bonificacions de l’IBI als particulars i actualitzant el càlcul d’aquest impost per a les empreses; facilitant l’accés als recursos i als serveis bàsics de forma justa i solidària, introduint ajuts fiscals per a col·lectius vulnerables o en risc; potenciant activitats econòmiques respectuoses amb la qualitat de l’entorn; i implementant incentius fiscals per a empreses que apliquin criteris de sostenibilitat i responsabilitat social». Amb tot, Reche Lavado considera que «complim  amb el nostre compromís d’ara fa un any, de no pujar més que l’IPC a les ordenances fiscals i complim amb les accions del Pla d’Acció Municipal previstes pel 2024 i 2025». 

Darrera actualització: 7.11.2024 | 12:54