L'Ajuntament de les Franqueses compta, des de fa uns dies, amb un Pla Director de Participació Ciutadana. Aquest document és l'instrument de planificació de l'acció de govern que, a partir d'ara, ordenarà i proposarà les estratègies d'actuació municipal pel que fa a la participació ciutadana. Es tracta d'una eina estratègica per a facilitar noves formes de governar més participatives i que aprofundeixin en la democràcia participativa.
Aquest pla és fruit de 6 mesos de diagnosi i propostes elaborades gràcies a un procés de reflexió conjunta que ha implicat polítics, tècnics i entitats i que compta amb l'àrea de Participació i Relacions Ciutadanes com a garant de promoure i de vetllar per a la implicació efectiva de la ciutadania en la presa de decisions públiques.
Però com s'ha desenvolupat tot el procès?
La fase prèvia a la redacció del Pla Director ha constat d'una diagnosi per detectar i diagnosticar la situació en matèria de participació a les Franqueses. Per tal de fer-ne un seguiment, s'ha constituït una comissió tècnica. Durant la diagnosi s'ha realitzat:
Durant aquest fase prèvia també s'han desenvolupat propostes a partir de sessions de treball amb personal tècnic i entitats veïnals.
Quins són els eixos principals i les accions a desenvolupar que defineix el Pla Director de Participació Ciutadana de les Franqueses?
Eix 1. Organització i rol de l'àrea de Participació Ciutadana
Objectiu 1. Incorporar la perspectiva de participació ciutadana a totes les àrees municipals com a eina transversal i estratègica.
Objectiu 2. Donar a l’àrea de Participació i Relacions Ciutadanes i al seu equip tècnic el paper d'impuls, coordinació, acompanyament i assessorament dels processos de participació ciutadana que s'obrin des de les diferents àrees de l'Ajuntament.
Eix 2. Foment del teixit associatiu
Objectiu 3. Facilitar i unificar els tràmits administratius a les entitats.
Objectiu 4. Promoure la visibilitat social de les entitats.
Eix 3.Qualitat de la participació
Objectiu 5. Vetllar per afavorir la participació de perfils heterogenis i garantir l'accés a la informació de totes les persones.
Objectiu 6. Revisar els òrgans (consells, comissions, taules) de participació ciutadana
Objectiu 7. Assegurar la qualitat de les fases d'informació, deliberació i retorn en tots els processos participatius endegats a nivell municipal.