Vivim moments de dificultats i correm el risc de perdre l'esperança a causa de la repressió política i de la banalització de la situació, normalitzada pel pas del temps ha dit el sociòleg, Salvador Cardús, a l'inici de la seva intervenció. També ha parlat de la revolució dels somriures que s'han glaçat i de com, a través de l'esperança es pot revertir aquesta situació. Cardús ha començat la conferència posant sobre la taula posant sobre la taula diverses dades com que 8 de cada 10 catalans comparteix la voluntat de decidir el seu futur, el futur del seu país, tot i que amb sensibilitats diverses que van des del manteniment de l'autonomisme a la independència, passant per la via federal. També tenim clar, segons el sociòleg, que fins que no hi hagi unes veritables condicions democràtiques no sabrem quanta gent aposta per la independència. No ens hem pogut expressar d'una manera clara per saber-ho amb certesa. Davant això, Cardús, proposa no perdre l'esperança, ja que aquesta ha de ser la força motriu que ens porti a confiar en el futur. El camí de l'esperança està ple de riscos, d'esforç i de tensió i ara que ja sabem que no tenim el dret a decidir però que sí que en tenim el deure (...) nosaltres hem de prendre la iniciativa per situar-nos allà on volem. Salvador Cardús aposta per fugir de la desconnexió i parlar de reconnexió i de fer nous ponts encara més amples. També ha parlat de què després de dos anys de col·lapse, provocats pel bany de realitat de l'1 d'Octubre, és el moment de ser irreverents, de recuperar la veu i de mantenir la memòria de les víctimes de la repressió i, sobretot, fer-ho des de la no violència i la desobediència civil.
La conferència del sociòleg, Salvador Cardús, ha iniciat els actes institucionals de l'11 de Setembre d'aquest dimecres. Tot seguit, el seguici ha sortit de l'Ajuntament per enfilar cap al monòlit del passeig del Tagamanent i fer allà l'ofrena floral. Per primera vegada, enguany ha estat la Cobla Genisenca l'encarrega de posar música al seguici.
Arribats al monòlit del passeig del Tagamanent i, abans de l'ofrena floral, les corals Xeremella i el Cor Camins han interpretat quatre temes. El concert coral l'ha iniciat el Cor Camins ambCandelight Canond'Andy Beck iPaís Petit,original de Lluís Llach i amb arranjaments de Quique Costa i David Gómez. Després, la coral Xeremella ha agafat el relleu interpretantUn núvol blanc, de Lluís Llach iTornaremde Lax'n Busto, totes dues pecesamb arranjaments de Dani Pérez.
En acabar la intervenció de les corals s'ha iniciat l'ofrena floral al monòlit commemoratiu de l'11 de Setembre. Primer han dipositat els rams l'entitats, els partits polítics i els grups municipals i, en acabar, s'ha fet l'ofrena institucional de l'Ajuntament de les Franqueses. Enguany hi ha participat:
Entitats
Partits polítics:
Grups polítics municipals:
El Cant dels Segadors ha posat punt i final a l'ofrena i la sardana cantada Himne al Poble de les Franquesesha obert el torn de la ballada de sardanes amb els Sardanistes Franquesins i la Cobla Genisenca.