Des d'aquesta edició el concurs de cuina rendeix homenatge a Fermí Puig Botey
La 13a edició de la Festa de la Mongeta del Ganxet, que enguany se celebra l'1 de desembre, arriba amb moltes novetats. La primera és la celebració de la 1a Setmana de la Producció Local que, del 25 al 30 de novembre, posarà en valor la pagesia de les Franqueses. Les activitats obertes al públic d'aquesta setmana temàtica se centren el dissabte 30 al passeig del Primer d'Octubre amb un taller, un esmorzar de forquilla, una sortida etnobotàtica, un tast d'olis i la projecció d'un documental*. De dilluns 25 a divendres 29 de novembre, però, hi ha programades activitats amb les escoles del municipi com les visites a la Cooperativa Agrària del Vallès o la confecció de menús escolar amb productes de proximitat, també un curs per a empreses agroalimentàries i una exposició. La segona novetat és l'ampliació del nombre de parades de productes de proximitat i, per segon any, Ada Parellada Garrell, prepararà civet de senglar pel tast del migdia. Aquest 2024 se celebra la 12a edició del Concurs de Cuina de la Mongeta del Ganxet que, per primer any, rendeix homenatge al cuiner Fermí Puig Botey i ho fa adoptant el seu nom. El concurs també incorpora una nova categoria, la de les AFA, Associacions de Famílies d'Alumnat, que partipen per primera vegada. També s'ha incrementat el valor dels premis: 500 euros pels plats guanyadors en cada categoria i 250 pel segon classificat en castegories juvenil i adulta. Totes aquestes millores no busquem més que connectar encara més la pagesia amb la ciutadania i, alhora, atraure nous visitants a la festa.
De totes aquestes novetats se n'ha parlat avui durant la roda de premsa que s'ha fet a la Casa de la Mestra a Llerona. La presentació ha comptat amb la presència de l'alcalde, Juan Antonio Corchado Ponce; de la regidora de Pagesia, Espais Verds, Medi Ambient i Transició Energètica, Èlia Montagud Blas; de la regidora de Promoció Econòmica, Marta Reche Lavado; de la mare i la germana del cuiner Fermí Puig Botey, Rafela Botey Gómez i Montse Puig Botey i del productor de mongeta del ganxet, Esteve Rodoreda Lloreda. Montagud ha obert les intervencions agraïnt la participació a la família Puig, a tota la pagesia, a la Societat de Caçadors per cedir la carn pel civet de senglar, al Consell del Poble de Llerona i a la cuinera Ada Parellada Garrell que un any més cuina el civet i realitza un show cooking durant la festa. Montagud ha remarcat que l'objectiu tan de la setmana com, sobretot de la festa, és "posar en valor els productes i la cuina local" i que "es manté la programació d'altres anys però amb alguna novetat com la incorporació dels mercats municipals a la llotja per decidir el preu de la mongeta del ganxet, l'ampliació del nombre de paradistes en el mercat de productes de proximitat o el canvi de format de l'actuació de fi de festa".
La regidora de Promoció Econòmica, Marta Reche, ha explicat que l'objectiu de la primera edició de la Setmana de la Producció Local és "apropar el coneixement dels productes de proximitat i posar en valor la pagesia i la producció; també , reforçar el comerç de proximitat i la sobirania alimentària". Reche també ha destacat que la iniciativa s'ha treballat conjuntament amb el Consell de la Pagesia de les Franqueses i que ha nascut amb la intenció de consolidar-se i repertir-se any rere any".
Per la seva banda l'alcalde, Juan Antonio Corchado Ponce, ha comentat que la "unió de la dedicació, de la passió i de l'amor per la terra tant de la pagesia com del cuiner Fermí Puig Botey són la simbiosi perfecte per aquesta festa" i que "no és possible el creixemnt dels producte km0 sense la col·laboració amb la pagesia". Per la seva banda, la família Puig s'ha mostrat molt emocionada i agraïda per l'homenatge a través del concurs de cuina" i Esteve Rodoreda ha explicat que s'esperen uns 30.000 kg de mongetes del ganxet a Llerona però que estan pendent de la pluja i de la humitat.
Dels 25 al 29 de novembre
Dissabte 30 de novembre al passeig del Primer d’Octubre:
Durant tot el matí venda de planter a càrrec de la Cooperativa Agrària del Vallès.
Diumenge, 1 Desembre 2024
Parades de productes de proximitat de 10:30 h fins les 14 h
El concurs se celebra el matí de l’1 de desembre coincidint amb la Festa de la Mongeta del Ganxet. L’elaboració dels plats s’inicia a les 10.30 h. L’entrega de premis és a les 13.30 h. Enguany el jurat el formen el cuiner Pep Salsetes, la cuinera Ada Parellada i la periodista Elisenda Cuquet Pedragosa. Les categories són: juvenil, persones adultes i AFA. Les inscripcions s’han de formalitzar abans del 24 de novembre al formulari PREMIS: Categoria juvenil, nascuts/des entre els anys 1999 i 2006: → PRIMER PREMI de 500 euros → SEGON PREMI de 250 euros Categoria adults, nascuts/des abans de l’any 1999: → PRIMER PREMI de 500 euros → SEGON PREMI de 250 euros Categoria AFA, Associacions de Famílies d’Alumnat 1 PREMI de 500 euros Totes les persones participants rebran un obsequi i un diploma en reconeixement de la seva participació. Podeu llegir les bases en el document adjunt a aquesta notícia.