És mer-avellós quan reculls les caques del teu gos

Dimarts, 5 d’abril de 2022
Comença una campanya per conscienciar sobre la importància de recollir els excrements dels animals

L’Ajuntament de les Franqueses ha engegat la campanya «És mer-avellós quan reculls les caques del teu gos». Es tracta d’una iniciativa orientada a conscienciar de la importància de recollir els excrements dels animals. I és la presència de defeccions al carrer és una queixa habitual entre els veïns i veïnes de les Franqueses, que també s’ha detectat a partir de la nova aplicació per presentar incidències a la via pública.

Aquesta campanya tindrà una primera fase, durant els mesos d’abril i maig, que tendrà com a objectiu sensibilitzar sobre la importància de recollir els excrements i censar les mascotes. La segona fase es posarà en marxa quan s’aprovi definitivament l’Ordenança Municipal de Protecció, Tinença i Possessió dels Animals de Companyia i durarà fins a finals de desembre. Aquesta fase se centrarà en donar conèixer els conceptes principals del document i fomentar el cens del codi genètic amb l’objectiu de poder identificar l’origen dels excrements que es trobin a la via pública.

Una vegada aprovada aquesta ordenança, les persones propietàries dels gossos hauran d’aportar a l’Ajuntament un certificat veterinari que acrediti el seu registre genètic, és a dir, l’ADN, mitjançant una mostra de sang o altres mostres biològiques. «El registre genètic és una novetat que es posarà en marxa amb l'aprovació definitiva de l'ordenança i amb la que actualment estem acabant de treballar per perfilar per exemple, els centres veterinaris on poder fer-ho, el procés de recollida dels excrements, etc. El que sí us podem avançar és que durant els primers sis mesos, aquest procés de cens del codi genètic de les nostres mascotes serà gratuït», ha explicat el regidor de Civisme i Convivència, Joan Antoni Marín.

Actualment, l’Ordenança de Civisme i Convivència Ciutadana ha regula l’obligació de recollir les defecacions de la via pública, però la novetat del nou document és el registre del codi genètic dels animals per poder identificar qui ha deixat les restes al carrer. D’aquesta manera, amb la complicitat de tota la ciutadania, és vol aconseguir un municipi més amable, més net i més cívic. «S’han fet proves amb èxit a altres municipis. Comencem amb una fase de conscienciació. No volem arribar a la sanció perquè tota sanció és un petit fracàs com a societat, però hem de resoldre aquest problema. Volem un municipi amable on tothom s’hi senti a gust», ha afegit l’alcalde, Francesc Colomé.

Les dues fases de la campanya aniran acompanyades de la presència d’educadors/es de civisme que informaran als veïns i veïnes de les Franqueses a peu de carrer.

Darrera actualització: 15.10.2024 | 18:26