Actualment l’equip de memòria democràtica s’està fent recerca sobre tres persones que van viure a les Franqueses i van ser deportades als camps de concentració nazis
L’Ajuntament de les Franqueses ha formalitzat aquest dimarts el conveni amb l’entitat Amical Mauthausen. Aquest convenir de col·laboració té com a objectiu reivindicar el paper del municipi com a defensora dels drets humans i contrària a qualsevol mostra de racisme, xenofòbia i homofòbia. En aquest sentit, el conveni especifica que és necessari reivindicar la Memòria Democràtica com un dels principals drets civils i com una eina per evitar la reproducció de moviments polítics i ideològics que fomenten actituds discriminatòria. Amb la signatura d’aquest acord ambdues parts es comprometen a treballar en la recerca i la difusió d’activitats que ajudin a mantenir vius els testimonis de persones que van patir i pateixen les guerres, el feixisme i el franquisme.
Durant la signatura del conveni, el president de l’Amical Mauthausen, Joan Manuel Calvo, ha explicat els orígens de l’entitat i els recursos que ofereix. «Les bases del nostre projecte es basen en tres línies: el coneixement, la prevenció i la investigació», ha dit Calvo. El president de l’entitat també ha alertat sobre la presència de l’extrema dreta a les institucions. «Els que lluitem per la democràcia hem d’unir esforços, ens hem d’aliar, per lluitar i aïllar l’extrema dreta», ha afirmat.
L’historiador Joan Garriga també ha destacat la importància de treballar «per un món més just, més democràtic i sempre atenent a la lluita contra el feixisme». Respecte al conveni, Garriga també ha destacat la unió entre l’Ajuntament de les Franqueses i l’entitat Amical Mauthausen per avançar en la recerca i la divulgació. «És molt important el tracte amb persones decidides a no renunciar en la seva lliure per la democràcia i per l’esclariment de veritats amagades, oblidades..». Tant Garriga com Calvo han destacat com és d’important avançar en les investigacions per retre homenatge a les víctimes i als seus familiars.
L’alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé, ha refermat el seu compromís amb la memòria democràtica i ha afirmat que s’ha de continuar treballant en aquesta línia. «Avui signem un conveni molt important per a nosaltres. Sempre hem considerat que establir vincles amb institucions o entitats dedicades a la memòria ajuda a unir esforços per continuar amb aquest projecte també des del municipalisme. Fa temps que teníem pensat signar aquest conveni de col·laboració, però és que ara encara té molt més sentit. Com sabeu, hem demanat a la Generalitat la col·locació d’una llamborda Stolpersteine al nostre municipi. Doncs bé, fruit d’aquesta unió hem pogut estirar més del fil i, per ara, hem trobat dues persones més que van ser deportades a camps de concentració nazis», ha dit Colomé.
Al llarg de l’acte, l’arxivera municipal, Maria Guàrdia, ha explicat la documentació que s’ha trobat fins ara sobre aquests deportats a camps nazis. Hores d’ara, l’Ajuntament de les Franqueses ja ha formalitzat la demanda d’una llamborda Stolpersteine i està a l’espera de tenir més informació per si s’han de formalitzar dues més. Les dades de què es disposa són les següents:
Martí Ferrer i Juanola (1916) Deportat a Mauthausen el 8 d’agost de 1941 Alliberat el 5 de maig de 1945 Llamborda Stolpersteine tramitada
Daniel Baró Rius (1886) Deportat a Buchenwald el 6 d’agost de 1944 Alliberat l’11 d’abril de 1945
Remigio Málaga García (1892) Deportat a Mauthausen el 3 de novembre de 1941 Deportat a Dachau el 9 de novembre de 1942 Mort a Dachau el 27 de novembre de 1942