David Gesalí i Barrera presenta novetats sobre el Camp d’aviació de Rosanes

Dimecres, 27 de novembre de 2024

Durant la conferència, l’historiador avançarà informació sobre el treball d’investigació que està portant a terme actualment

El camp d’aviació de Rosanes, situat entre les Franqueses, la Garriga i l’Ametlla, va ser un punt molt important durant la Guerra Civil. El seu origen el podem situar a principis dels anys 30, quan un empresari el va construir com a camp particular. Més tard, però, l’any 1937, l’exercit republicà el va ocupar per fer-lo servir durant la lluita antifeixista convertint-lo en un punt de referència pels front del Segre i de l’Ebre, així com per la defensa aèria de Barcelona.

Al llarg dels anys, un conveni entre els tres ajuntaments on conflueix el seu territori ha permès museïtzar l’espai i, a més, s’han fet diverses publicacions i documentals sobre la història del Camp d’Aviació de Rosanes. Les Franqueses l’any 2019 va estrenar «Un segon patrimoni de la història. El camp d’aviació de Rosanes durant la Guerra Civil», un documental d’un 40 minuts, que se sumava al que es va estrenar pel 80è aniversari del bombardeig de les Franqueses «Venien cada dia. Memòria de la Guerra Civil a les Franqueses del Vallès». Tots dos es poden veure en obert a la pàgina de YouTube de l’Ajuntament de les Franqueses.

Actualment, a part de la museïtzació dels espais amb plafons informatius, aquest punt històric també conserva refugis, la garita de vigilància, els edificis dels comandaments,... tot i això la investigació no s’atura. I és per aquest motiu que la regidoria de Memòria Històrica i Patrimoni de l’Ajuntament de les Franqueses ha encarregat un treball de recerca acadèmica a David Gesalí i Barrera, un dels historiadors amb més coneixements sobre els camps d’aviació. En el marc d’aquesta investigació, el proper dimarts, 3 de desembre, a les 19 hores, al Casal Cultural de Llerona es farà una conferència on Gesalí i Barrera explicarà algunes de les novetats descobertes durant la recerca. A banda de tenir un caràcter divulgatiu, aquesta trobada també vol ser un punt de trobada per aquelles persones que puguin aportar informació sobre el Camp d’aviació de Rosanes.

Per a fer qualsevol aportació us podeu posar en contacte amb la regidoria de Memòria Històrica i Patrimoni mitjançant el correu electrònic memoriahistorica@lesfranqueses.cat.

Darrera actualització: 27.11.2024 | 12:40