El protocol implica accions com el disseny de campanyes i accions preventives, la instal·lació de punts liles i irisats a totes les festes majors així com materials de difusió i sensibilització adreçats a la ciutadania.
Les violències masclistes i la LGBTIfòbia són una realitat present a les diferents esferes de la vida quotidiana, tot i que en els contextos d’oci és on representen un dels principals riscos per a les dones i per a les persones que no s’ajusten als models normatius de gènere. De fet, La Macroenquesta Estatal de Violència envers la dona (Delegación de Gobierno contra la Violencia de Género, 2019) identificava els espais on es pateixen violències masclistes i assenyalava els espais públics, amb un 32%, i els d’oci, amb un 17,8%, com a segoni tercer lloc on s’han patit violències sexuals per part de no parelles.
Davant aquesta realitat, l’Ajuntament de les Franqueses del Vallès treballa per enfortir l’estratègia i el compromís comú contra les violències sexuals que atempten directament contra el dret de les dones i de les persones LGBTI a gaudir d’espais segurs. En aquest sentit, el ple de l’Ajuntament ha aprovat el Protocol d’abordatge de les violències sexuals i LGBTI+fòbiques en espais públics d’oci, durant el període 2024-2028. El document pretén ser un instrument de treball que es desenvolupa mitjançant la prevenció, la detecció i l’actuació per fer front a aquesta problemàtica.
El protocol implica accions com el disseny de campanyes i accions preventives, la instal·lació de punts liles i irisats a totes les festes majors així com materials de difusió i sensibilització adreçats a la ciutadania. Fent especial incidència en les celebracions festives multitudinàries del municipi.
El document també promou la corresponsabilitat de tots els agents presents als espais festius populars: teixit associatiu, administració i entitats organitzadores de festes, agents de seguretat i salut, per tal de contribuir a generar espais d’oci segurs i lliures de violències masclistes i LGBTIfòbiques