De forma simbòlica, s’han posat roses morades sobre 41 cadires buides en record a les dones que han estat víctimes d’un feminicidi aquest 2024
En el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones, l’Ajuntament de les Franqueses ha celebrat l’acte institucional de 25N posant el focus en la violència psicològica, una de les formes de violència masclista més subtils, silencioses i difícil de detectar i identificar.
Imma Ortega Martí, regidora d’Igualtat i Feminisme, ha començat la seva intervenció denunciant la greu situació d’urgència social davant l’alarmant número de feminicidis que es produeixen cada any. La regidora ha explicat que per aquest motiu, juntament amb l’Ajuntament de Canovelles, les Franqueses s’ha sumat a la iniciativa internacional Roses against violence un projecte artístic de "ganxet de guerrilla" que vol visibilitzar la lluita contra la violència de gènere a través d’una artesania tradicionalment femenina. L’acció conjunta ha fet que en les últimes setmanes es teixissin i recollissin roses morades que avui s’han exposat de forma simbòlica sobre 41 cadires que es trobaven buides, amb els noms de les dones que han estat víctimes d’un feminicidi aquest 2024.
L’acte ha continuat amb la lectura del Manifest 25N per part de les portaveus d’alguns dels grups municipals i de l’alcalde de les Franqueses. Tot seguit, ha començat la lectura de les 3 obres guanyadores del Concurs de microrelats contra la violència masclista 2024 organitzat aquest per L’Ateneu Popular La Tintorera. En la categoria en la categoria de 14 a 18 anys, s’ha escoltat el microrelat “Paràsit», de Júlia Ribell Pujol, en la de +18 anys, “¿Hay salida?”, de Paula Corrales, i finalment el premi especial per al relat de violència psicològica, “Ya no soy lo que era”, d'Isabel Carretero Huertas.
Durant tot l’acte s’ha comptat amb interpretació de llengua de signes i amb l’actuació musical de Carla Collado.
El programa d'activitats del 25N continua al llarg del mes de novembre i fins a l’1 de desembre amb diverses accions:
29 de novembre Teatre Auditori de Bellavista, a les 19 h. Recital Alcem les veus contra les violències psicològiques. Amb Carmen Nájera Murgadella, la Coral Xeremella i el Cor Gaià Amics de la Unió. Col·lab: Associació d’Intercanvis Socials i Culturals.
Un pensament per eliminar les violències masclistes. Un pensament per eliminar les violències psicològiques
27 de novembre. Mercat de Bellavista, de 9.30 a 12.30 h. 30 de novembre. Mercat de Corró d’Avall, de 10.30 a 13.30 h. 1 de desembre. Festa de la Mongeta del Ganxet, Antigues Escoles de Llerona, d’11.30 a 13.30 h.
Es convida a les persones a apuntar una frase o pensament per a l’eliminació de la violència masclista. Qui hi participi rebrà una planta de la flor del pensament. I amb totes les reflexions es configurarà una peça única que s’exposarà al Complex Esportiu Municipal Les Franqueses.