Les Franqueses aposta per la pirotècnia de baixa intensitat

Dimarts, 11 de juny de 2024

L’Ajuntament limita les hores i els espais habilitats per tirar petards i recomana l'ús de focs artificials que causin menys molèsties

L’Ajuntament de les Franqueses aposta per a que les festes, sobretot aquelles on s’utilitza pirotècnia, siguin inclusives per a tots aquells col·lectius sensibles al soroll i a la llum, tant persones com animals de companyia. Per això, abans de la revetlla de Sant Joan s'ha publicat un ban que, d’una banda, concreta les franges horàries i els espais en les què està permès llençar petards. I, d’una altra banda, fa una crida a l’ús de pirotècnia de baixa intensitat. De fet, per primera vegada una de les llicències concedides a les casetes de venda de petards té la peculiaritat que només vendrà aquest tipus de pirotècnia menys sonora. Existeixen tres categories de petards, l'F1, l'F2 i l'F3, i només l'F1 està considerada de baixa intensitat. Tal i com ha explicat durant la presentació de la campanya l'alcalde, Juan Antonio Corchado Ponce, aquest tipus de pirotècnia "és una solució amigable i respectuosa que busca manenir les tradicions i ser inclusiva". Corchado, que ha estat acompanyat durant la presentació pels regidors, Toni Jiménez Peñalver, responsable de Benestar Animal, Civisme i Convivència, i Carlos Munzón Cruz, responsable de Sanitat i Salut Pública, ha comentat que amb aquesta mesura "es redueix l'estrés en animals i en persones amb sensibilitat, es minimitza l'impacte de la pirotècnia sobre la salut pública i, també, es dona compliment normatiu i es consciencia la societat". 

Per primera vegada, no només es limiten els dies i els horaris per tirar petards, si no que també es concreten els espais on, per proximitat amb els edificis o tamany, no es pot llençar pirotècnia de cap tipus. Els dies que està permès llençar petards aquest mes de juny són del 23, a les 18 h, al 24, a les 3 de la matinada, i el 28 de juny, des de les 18 h fins a mitjanit. Per seguretat, la pirotècnia s’ha de llençar en espais oberts i lluny de zones boscoses o agrícoles, tanmateix, hi ha diverses places on no se'n poden tirar: Can Patirem, Vitòria i Major a Bellavista; Can Gallina, Can Calet, Sant Joan, Can Font, la zona entre el carrer de la Serra i el passatge Pompeu Fabra i la zona d’esbarjo infantil de la plaça de Can Prat a Corró d’Avall.

El soroll excessiu i la lluminositat intensa que pot generar la pirotècnia afecta molt greument a les persones amb transtorns d’espectre autista (TEA), a persones amb alta sensibilitat als estímuls sensorials i als animals de companyia podent-los generar episodis d’angoixa i diversos transtorns conductuals i emocionals. L’ús de pirotècnia de baixa intensitat i el respecte dels horaris i dels espais adients permet que tothom pugui gaudir de la festa i evita trasbalsos innecessaris.

RECOMANACIONS DURANT LA REVETLLA

Per a persones amb TEA o amb alta sensibilitat als estímuls sensorials (recomanacions de l'Associació TEA Asperger Maresme):

  • Explicar dies abans la situació que es viurà: en què consisteix aquesta festivitat i la durada que tindrà. D’aquesta manera, la persona que pateix aquesta hipersensibilitat sabrà que és un acte puntual amb una finalització i això l’ajudarà a gestionar el malestar perquè no es perpetuï en el temps.
  • Rebaixar el so dels petards: utilitzar aparells o sons que ajudin a relaxar-se. És comú fer servir taps o auriculars com a protectors auditius. Amb l’ús d’auriculars (o amb altaveus sempre que el volum no molesti), a més, poden escoltar algun altre tipus de so que els hi transmeti més calma.
  • Oferir un espai segur: crear un entorn agradable. Algunes situacions es poden evitar, però al final aquesta no és una solució a llarg termini, ja que la dificultat de resoldre-la continuen presents. Per això és important que, davant l’exposició a la situació, hi hagi una alternativa segura a la qual recórrer en diferents moments per fer el moment més suportable. Aquest espai ha de comptar amb un aïllament total o parcial (suficient perquè no generi un malestar que no es pugui gestionar) dels estímuls estressants, com podria ser el fet de tancar les portes i finestres. A més, és rellevant que ofereixi alternatives per fer mentre la situació continua present. Aquestes alternatives podrien ser jocs divertits, material sensorial o qualsevol element agradable per la persona.
  • Oferir una comunicació segura: permetre que es puguin expressar. És de molta importància que, en tot moment, la persona que viu aquestes escenes amb molt neguit, pugui comunicar com es troba a nivell emocional. Per ajudar-los, podem pactar una escala numèrica (per exemple, de l’1 al 10) en la que vagin indicant el grau d’angoixa que senten i, arribat a un número establert, puguin marxar de la situació per calmar-se i tornar més tard. Cal destacar que, mentre els nivells d’angoixa es mantenen baixos, també és recomanable recordar les eines de regulació emocional que ha treballat cada persona (com fer alguna activitat relaxant, pensar en coses agradables, escriure el que sentim, etc.) així com valorar l’esforç i la superació.

Aquestes recomanacions s’han d’aplicar en funció de cada persona, adaptant-les per obtenir més eficàcia i un major benefici.

Si tens animals de companyia (recomanacions del Col·legi de Veterinaris de Catalunya i de la regidoria de Benestar Animal, Civisme i Convivència de l'Ajuntament de les Franqueses):

  • Planifica amb anticipació: si saps que els teus animals de companyia ho passen malament durant la festivitat de Sant Joan, planifica amb anticipació el lloc on passareu la revetlla i les accions que duràs a terme per afavorir el seu benestar.
  • Actua amb serenitat: no els hi transmetis nerviosisme, comportat amb naturalitat i mantingues la calma, així es relaxen més al veure’ns tranquils.
  • Mantingues la calma: encara que pugui semblar estrany (o contraproduent, o que sigui difícil...), ignora’ls quan s’espantin per no premiar i afavorir la reacció de por. Presta'ls atenció i acaricia'ls quan estiguin calmats perquè siguin conscients del què han de fer.
  • Posa’ls en un lloc segur: durant les festivitats, assegura't de tenir-los en un lloc segur dins de casa on se sentin còmodes i protegits del soroll. Durant les hores on es permet fer ús de la pirotècnia, assegura't de tenir-los en un lloc segur dins de casa on se sentin còmodes i protegits del soroll.
  • Redueix el soroll: tanca les finestres i cortines per a reduir la quantitat de soroll que arriba des de fora.
  • Deixa totes les portes obertes: així poden moure’s i disposen d’amagatalls on resguardar-se.
  • Posa música o so de fons: pot ajudar a esmorteir el so dels focs artificials.
  • Sortiu a les hores on no es poden tirar petards, eviteu el moment més intens de la festa.
  • Porta sempre l’animal lligat i identificat: assegura't que portin un collaret amb una identificació actualitzada en cas que s'espantin i escapin.
  • Fes sortides curtes i a prop de casa: per poder tornar ràpid si és necessari.
  • Fes cas a l’animal durant el passeig: si s’atura, para’t i si arranca a córrer, ves amb ell. S’ha de procurar no tirar de la corda i limitar-nos a acompanyar-lo.
  • Consulta amb un veterinari: si l’animal de companyia és particularment sensible al soroll, consulta amb un veterinari sobre opcions per a ajudar a calmar la seva ansietat.
Darrera actualització: 19.06.2024 | 14:18