El mes de novembre a les Franqueses del Vallès és el mes de la mongeta. I és que arriba el moment de la batuda, la garbellada i la tria d'aquesta llegum.Avui, al restaurant Casa de la Mestra, s’ha presentat la 10a Festa de la Mongeta del Ganxet i el 9è Concurs de la Cuina de la Mongeta del Ganxet, un esdeveniment que combina la feina al camp amb la cultura popular.
La festa és una cita obligada al municipi perquè a les Franqueses convergeixen perfectament el futur i les tradicions, i conviuen amb harmonia el progrés i la industria amb l’agricultura i la natura.
Amb l’objectiu de mantenir la tradició del cultiu de la mongeta ganxet viu al municipi, enguany, com a novetat s’ha apostat per apropar aquest llegum als infants, al jovent i a les famílies. Els tallers seran doncs la principal novetat d’aquesta edició. El taller de batuda, garbella i tria de mongetes acosta la feina del camp a les famílies perquè la tradició no es perdi entre les diferents generacions. El taller de cuina Empedrat Ganxet a càrrec de l’Ada Parellada i el disseny d’una nova categoria per a joves al tradicional concurs de cuina busquen potenciar el l’ús d’aquest llegum als fogons.
L’actual situació sanitària de prevenció de la Covid-19 ha portat com a novetat també el canvi del tastet de mongetes per un dinar popular on els assistents estaran asseguts respectant totes les mesures de seguretat vigents. Durant la festa es preveu que es cuinaran uns 40kg de mongetes del ganxet.
A la presentació de la 10a Festa de la Mongeta del Ganxet i el 9è Concurs de la Cuina de la Mongeta del Ganxet han assistit l’alcalde de les Franqueses del Vallès, Francesc Colomé, la regidora d’Agricultura i Medi Ambient, Sònia Tena, la presidenta del Consell del Poble de Llerona, Montse Vila i el productor lleroní de mongeta del ganxet Juan Gallifa, qui ha explicat que la climatologia és clau per tenir una bona collita i que aquest any es colliran més mongetes que durant el 2020.
Actualment, en Gallifa produeix uns 8000 kg de mongetes del ganxet en 3 hectàrees. Les Franqueses té una producció de 50 hectàrees d’aquest preuat llegum, 25 de les quals es troben a Llerona.