Unes festes majors més segures, inclusives i sostenibles a les Franqueses

Divendres, 5 de juliol de 2024

Les cinc comissions del municipi participen en un acte conjunt per presentar les novetats d'enguany

L'Ajuntament de les Franqueses ha presentat la imatge de les festes majors d'enguany. Una imatge que inclou els elements representatius de cadascuna de les cinc festes del municipi i que, alhora, vol integrar en un cartell tot el període festiu que comença a principis de juliol amb a Bellavista i finalitza a mitjans del mes de setembre a Corró d'Avall.

Tot i que cadacuna de les festes compta amb la seva programació pròpia elaborada i coordinada per les comissions de festes de cada poble, aquest 2024 hi ha diversos aspectes transversals com la celebració d'actes inclusius, el respecte i el civisme pel que fa a volum de la musica i als horaris de tancament que permetin un correcte descans del veïnat i a l'aplicació, per primera vegada, del Protocol d'abordatge de les violències sexuals i LGBTI+fòbiques en espais d'oci.

De tots aquests temes s'ha parlat durant la presentació a l'Ajuntament. L'alcalde, Juan Antonio Corchado Ponce, ha volgut en primer lloc destacar que "és la primera vegada que presentem les festes majors de manera conjunta", en referència a la participació de les entitats que organitzadores de cada festa, i que "les comissions són el motor de les festes majors de les Franqueses". En la mateixa línia, el regidor de Cultura, Àlex Vega Sabugueiro ha dit que "som un municipi especial amb cinc festes majors fetes des del teixit social i seria impossible realitzar-les sense les entitats".

De fet les cinc entitats han agafat el relleu a les autoritats durant la presentació per avançar les novetats en la programació. Conrad Moreno Roige, de la Comissió de Festes de Bellavista ha destacat que han programat una festa tan diversa com el poble i molt inclusiva amb activitats de les diverses comunitats que hi viuen i també per a tothom. Entre d'altres, enguany, entregaran polseres i auriculars a les persones amb diversitat funcional per a poder tenir prioritat als actes.

Des de Corró d'Amunt, Albert Costa Serrano, de l'Associació de Veïns Sant Mamet, ha destacat que totes les entitats del poble hi participen amb alguna activitat i que aquest any potenciaran la recollida de residus amb voluntaris que separaran les deixalles en les diferents fraccions.

Gerard Lloreda Funollet, del Centre Cultural de Marata, ha parlat del Maratafolk i de les actuacions d'"Alosa", "Miquel Gil" i "Puça" i també de la "Nit km 0" en la que tan el menjar com les actuacions estaran protagonitzades per productes i persones del poble, com Marc Sarrats.

Des de Llerona, Enric Garriga Giol, de Festes Laurona, ha explicat que la festa d'enguany serà modesta i conservadora però amb activitats que saben que agraden i funcionen com la donació de sang entre d'altres i que enguany introduiran els gots reutilitzables.

Finalment, Guillem Ginestet Vilalta, de la Comissió de Festa Major de Corró d'Avall, ha tancat les intervencions de les entitats explicant que l'objectiu és fer gaudir d'una festa major per a tothom i que es potenciarà mantenir el format del Ball de l'Espolsada de l'any passat amb taller per aprendre a ballar-lo i cercavila amb els gegants.

Festes més inclusives i recuperació de la fira d'atraccions

Enguany repeteixen en els programes de les festes els actes inclusius, aquells amb prioritat per a persones amb sensibilitat als estímuls sensorials i es programaran horaris sense música ni llums en els espais de la fira.
A la Festa Major de Bellavista, el 4 de juliol a les 18 h, hi ha programada una tarda inclusiva oberta a tothom però amb preferència per a persones amb diversitat funcional. Serà a la plaça del Centre Cultural de Bellavista, un espai allunyat dels carrers més concorreguts durant la festa major.
Durant la mateixa franja a Bellavista, també s'ha habilitat un espai sense música, llums, fum ni megafonia a la fira d'atraccions. Serà el 4 de juliol, entre les 18 i les 21 h. A més a més, durant els dies de Festa Major, per tal d'afavorir la inclusivitat s'adoptaran diverses mesures que tal i com ha comentat la regidora de Promoció econòmica, Marta Reche Lavado, "hem fet un pas més i aquest any la llicència de les atraccions ha estat lligada a que es faciliti l'accés a les persones amb necessitats específiques". Les mesures són les següents:

  • Es facilitarà l’accés a les atraccions, sempre que sigui possible, amb rampes per a persones amb mobilitat reduïda.
  • S’exposarà de manera clara i visible la cartelleria entregada per l’Ajuntament i la comissió de Festa Major de Bellavista que fa referència a les prioritats d'accés.
  • En cas de cues o esperes, es donarà preferència a les persones amb necessitats específiques que disposin de la polsera identificativa proporcionada per la Comissió de Festa Major de Bellavista. La mateixa mesura s'adoptarà en cas de que l'atracció disposi de seients més espaiosos.
  • En atraccions infantils, sempre que sigui possible, es permetrà l’accés gratuït per als acompanyants majors d’edat de persones amb necessitats específiques que disposin de la polsera identificativa.

Pel que fa a la fira d'atraccions, una de les novetats d'enguany és la recuperació d'aquest espai a Corró d'Avall. Les atraccions se situaran els dies 12, 13, 14 i 15 de setembre a les zones d'estacionament de la Zona Esportiva Municipal de Corró d'Avall. També està previst aplicar les mateixes mesures que a Bellavista.

A més a més, l'Ajuntament ha delimitat els horaris de les activitats de festa major per facilitar la convivència amb el descans veïnal. En el cas de Bellavista seran els següents:

  • Les activitats iniciades el 4 de juliol finalitzaran abans de les 0.30 h del 5 de juliol i, en el cas de la fira podrà obrir fins les 0 h, tot i que la megafonia, només de les 21 a les 23 h del dia 4 de juliol. Els bars i les barres podran tancar a les 2.30 h de divendres 5 de juliol.
  • Les activitats iniciades el 5 de juliol finalitzaran abans de les 4 h del 6 de juliol i, en el cas de la fira podrà obrir fins les 2 h del dia 6, tot i que la megafonia, només de les 18 a les 0.30 h del dia 6 de juliol. Els bars i les barres podran tancar a les 3.30 h de dissabte 6 de juliol.
  • Les activitats iniciades el 6 de juliol finalitzaran abans de les 4 h del 7 de juliol i, en el cas de la fira podrà obrir fins les 2 h del dia 7, tot i que la megafonia, només de les 18 a les 23 h del dia 0.30 de juliol. Els bars i les barres podran tancar a les 3.30 h de diumenge 7 de juliol.
  • Les activitats iniciades el 7 de juliol finalitzaran abans de les 2 h del 8 de juliol i, en el cas de la fira podrà obrir fins les 0 h del dia 8, tot i que la megafonia, només de les 18 a les 23 h del dia 7 de juliol. Els bars i les barres podran tancar a les 2.30 h de dilluns 8 de juliol.

Punts liles irisats: informació, sensibilització i protocols

L'aplicació del Protocol d'abordatge de les violències sexuals i LGBTI+fòbiques en espais d'oci incorpora un nou element a les festes majors: els punt lila irisats que estaran presents en diferents horaris als 5 pobles i que oferiran informació, suport i assessorament davant de possibles casos d'agressions masclistes o LGBTIfòbiques. La regidora de Feminisme i Igualtat, Imma Ortega Martí, ha comentat que "tenim una problemàtica i l'hem de minimitzar per això hi haurà punts liles irisats a les cinc festes majors per informar sensibilitzar i establir el recorregut en el cas de detectar algun problema".

Els punt liles irisats estaran en els següents horaris:

  • Bellavista, els dies 5 i 6 de juliol de 23 a 04 h.
  • Corró d'Amunt, el 13 de juliol, de 10 a 12 h.
  • Marata, el 20 de juliol, de 23 a 3h.
  • Corró d'Avall, els dies 13 i 14 de setembre, de les 23 a les 4 h
  • Llerona, el 6 de setembre, de les 20 a 22h.

Els punts liles irisats se situaran a les zones de màxima afluència de públic i propers a les barres de festa major.

 

Darrera actualització: 7.11.2024 | 14:13