Una de les seqüeles més freqüents després d'una operació de càncer de mama amb extirpació del pit i ganglis és que la falta de drenatge provoca l'acumulació de líquid al braç, que s'infla i fa mal. És el que s'anomena limfedema.
Un estudi recent de l'hospital Infanta Leonor de Madrid ha demostrat que practicar tir amb arc ajuda a reduir aquests efectes i a millorar l'estat de les dones que el practiquen.
Amb el lema “Fletxes per l’esperança”, el Club de Tir amb Arc Les Franqueses i la fundació Oncovallès col·laboren plegats perquè les dones afectades de càncer de mama puguin practicar aquest esport, que ajuda a millorar la circulació limfàtica gràcies a la contracció i relaxació dels músculs. En el moment de deixar la corda quan tirem amb l’arc es produeix una vibració en el braç afectat, que genera un micromassatge que ajuda a millorar i disminuir el limfedema.
Però aquesta pràctica no només ajuda a les pacients a millorar l’elasticitat, l’adrenalina que generen amb aquestes trobades ajuda a fer-les sentir millor. El tir amb arc col·labora a reduir l’estrès i l’ansietat i fomenta l’equilibri emocional i l’autoestima. Són molts els avantatges que aquest esport provoca a les pacients, que veuen com es redueix o arriben a prevenir el linfedema del braç afectat per la intervenció quirúrgica i alhora, milloren la seva qualitat de vida i el seu estat anímic, al sentir que formen part d’una dinàmica de grup amb pacients en la seva mateixa situació.
Les pacients realitzen sessions de 4 hores a la setmana repartides en dos dies sota l’atenció d’un tècnic del Club de Tir amb Arc Les Franqueses. Atenent als bons resultats del projecte, ambdues entitats es plantegen poder realitzar aquesta pràctica amb pacients d’altres patologies.