Entrevista 5.1: "És important trobar un equilibri entre el dret a gaudir de les tradicions i la necessitat de protegir les persones vulnerables"

Yolanda Moral Expósito, presidenta de TEA Vallès Oriental

El mes de setembre de 2022 neix l’entitat TEA Vallès Oriental amb l’objectiu de donar suport a persones amb condició autista i a les seves famílies. Yolanda Moral Expósito veïna de les Franqueses del Vallès n’és la presidenta i una de les impulsores.

Com sorgeix la vostra iniciativa?

L’associació va néixer a partir de la necessitat urgent de crear un espai de suport i comprensió per a les persones autistes i les seves famílies. Ens adonàvem que a la comarca mancaven llocs on les nostres veus fossin escoltades realment, mentre que en altres llocs ja existien iniciatives que cobrien aquestes necessitats. Des del principi, el nostre objectiu va ser clar: unir esforços per crear una xarxa de suport mutu, oferir solucions concretes a les nostres realitats diàries i garantir un espai on puguem trobar ajuda, recursos i, sobretot, comprensió.

Quins reptes has hagut d’afrontar com a presidenta de l’associació?

Un dels reptes més grans ha estat compaginar la nostra vida personal amb el compromís amb l’associació, ja que moltes de les persones que formem part d’aquest projecte tenim famílies amb necessitats especials, a més de les nostres responsabilitats laborals. Així i tot, dediquem molt de temps i esforç perquè creiem profundament en la necessitat de millorar la situació de les persones amb autisme i les seves famílies. Com a entitat, un dels principals desafiaments és obtenir finançament per oferir serveis a preus justos. La recerca de suports institucionals i col·laboracions empresarials és una tasca constant i esgotadora, que sovint genera molta pressió i incertesa. Tot i que treballem molt per cobrir serveis essencials que haurien d’estar inclosos en l’oferta pública, mai tenim la seguretat de poder mantenir-los en el futur. Aquesta inestabilitat és frustrant, però continuem esforçant-nos per donar resposta a les necessitats reals del col·lectiu.

Enguany heu fet el pregó de la Festa Major de Corró d’Avall. Com l’heu viscut?

Com a veïna del poble, poder llegir el pregó va ser una experiència molt emocionant. Quan vaig baixar de l’escenari, em van sorprendre la quantitat de persones que es van apropar, moltes de les quals no coneixia personalment.

Va ser molt especial veure com molta gent connectava amb allò que havíem expressat, ja que viuen situacions similars, fet que ens va fer sentir que el nostre missatge arribava i era comprès va ser molt emocionant, perquè no sempre és fàcil fer entendre aquesta realitat. Ens fa sentir menys sols i ens motiva a continuar endavant.

Durant la festa major també heu organitzat activitats inclusives per a infants amb TEA. En què han consistit?

L’activitat que vam organitzar va ser un taller de jocs de taula, que va ser molt ben rebut per tots els participants.

Aquesta activitat demostrava que, amb les adaptacions adequades, tothom pot participar, independentment de les seves necessitats sent un espai inclusiu on tots poden jugar i interactuar, trencant barreres i fomentant la inclusió.

Tot i l’èxit del taller, ens agradaria que, en futurs esdeveniments, es valorés la importància de preparar activitats adaptades perquè tothom pugui sentir- se còmode i participar plenament, com ja hem fet en altres ocasions, per exemple, durant les festes de Nadal. Això ens permetria garantir una veritable inclusió en tot l’espectre en totes les celebracions.

L’Ajuntament ha establert l’ús de pirotècnia de baixa intensitat en festes com Sant Joan, per reduir l’impacte en persones amb hipersensibilitat auditiva. Són mesures necessàries?

Sens dubte, aquestes mesures són absolutament necessàries. La hipersensibilitat auditiva no afecta només les persones autistes, sinó moltes altres i tot i que la pirotècnia està molt arrelada en la nostra cultura, hem de començar a fer passos cap a una festa més inclusiva. És important trobar un equilibri entre el dret a gaudir de les tradicions i la necessitat de protegir les persones vulnerables que pateixen amb aquest tipus de sorolls.

Quines accions creus que són clau per continuar avançant en aquest camí?

La clau principal és el coneixement real. Sense comprendre de veritat les necessitats i les realitats del col·lectiu, és difícil generar respecte i empatia.

Per això, és fonamental educar la societat sobre què és el TEA i com afecta les persones i les seves famílies, perquè només a través d’aquesta comprensió podem trencar estigmes i avançar cap a una inclusió real.

Una altra acció essencial és assegurar- nos que tot el que es fa al nostre municipi passi per una reflexió: és realment inclusiu? A més, cal augmentar l’oferta de serveis i activitats específiques per a persones amb diversitat neurològica, de manera que se sentin valorades i reconegudes en tots els àmbits de la vida social i comunitària

Darrera actualització: 2.01.2025 | 10:45