Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Diada Nacional de Catalunya a les Franqueses: “Aquest dia és de tots, perquè Catalunya som tots”

11/09/2024

Toni Soler protagonitza la xerrada de l’11 de Setembre i l'ofrena institucional tanca els actes commemoratius.

La sala d’actes de l’Espai Can Prat ha quedat petita davant la gran afluència de públic que ha vingut a escoltar la xerrada del periodista, escriptor i productor televisiu, Toni Soler Guasch, organitzada amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya. Des del primer moment el periodista s’ha ficat el públic a la butxaca amb el seu humor irreverent, gamberro i enginyós. A mig camí entre el monòleg i la conferència, Toni Soler, ha volgut donar resposta a la pregunta de “Per què Catalunya no és una potència mundial?”,des d’una vessant historicohumorística.

Soler, conegut per llibres com "Història de Catalunya (modèstia a part)", ha assenyalat les febleses, els errors, els nyaps i les dissorts que han impedit a Catalunya dominar la geopolítica mundial. Segons Soler al llarg de la història s’han combinat elements com la “mala sort”, les conseqüències del testament del rei Jaume I, i el fet de “deixar-nos enredar” en matèria de política internacional.

L’exposició s’ha convertit en una lliçó amena i divulgativa sobre la història de Catalunya fent un repàs als seus principals fets i noms propis, des de Guifré el Pilós, Jaume I, Francesc Macià, Josep Tarradellas, Pau Claris, Lluís Companys, Josep Pla, Pompeu Fabra, entre molts altres.

Soler ha acabat la seva intervenció destacant que, amb tot, Catalunya disposa de molts actius i d’un gran potencial per seguir creixent i arribar a convertir-se en una potència mundial. “Tenim per començar el pa amb tomàquet, una indústria molt forta, escoles de negocis, clubs i esportistes líders...i saben quin és el el motiu pel qual Catalunya no és una potència mundial? Senzillament per no presumir.”, ha conclòs el ponent

Enguany, els actes de la Diada a les Franqueses han canviat el seu format començant la vigília, el 10 de setembre, amb la ballada de sardanes a la plaça de l’Ajuntament a càrrec dels Sardanistes Franquesins i de la Cobla Genisenca. I han finalitzat el mateix dia 11 de setembre amb la xerrada de Toni Soler i posteriorment, amb l’ofrena floral, davant del monòlit de l’11 de Setembre que es troba al passeig del Tagamanent.

L'acte institucional ha començat de la mà de l'alcalde, Juan Antonio Corchado Ponce que ha definit la Diada com “un dia especial, perquè no només commemorem la nostra història, sinó que reafirmem qui som: un poble divers, plural i profundament compromès amb el seu futur”. Per a l’alcalde, “Catalunya és i sempre ha estat una terra oberta, una terra que acull, que es nodreix de les diferents veus, colors i cultures que la conformen. Aquí, cadascun de nosaltres aporta quelcom únic, i és aquesta diversitat la que ens fa més forts”. Per a Juan Antonio Corchado la pluralitat, és la nostra veritable riquesa i assegura que “aquest dia és de tots, perquè Catalunya som tots. No importa d’on venim, sinó cap a on anem. I el futur que volem construir passa per la unitat, pel respecte i pel compromís amb els valors que sempre ens han fet grans: la solidaritat, la justícia i la llibertat.”

I ha acabat animant a alçar la senyera aquesta Diada “amb la confiança de que, encara que som diferents, tots compartim el mateix somni: una Catalunya pròspera, solidària i on cadascun de nosaltres tingui un lloc i una veu”.

Després de les actuacions del Cor Camins i de la Coral Xeremella s’ha donat pas a l’ofrena floral. Aquesta l'han iniciada les entitats i associacions:

- Agrupació de Defensa Forestal Montseny-Congost

- Agrupació Santa Eulàlia de Corró d’Avall

- Ampa Guerau de Liost

- Assemblea Nacional Catalana, territorial de les Franqueses

- Associació Cap Infant sense Conte

- Associació Cívica i Cultural de Corró d’Avall

- Associació d’Intercanvis Socials i Culturals

- Associació de botiguers, comerciants i professionals de LF

- Associació de participació i debat polític Les Franqueses Imagina

- Associació Esportiva Handbol Les Franqueses

- Associació Festes Laurona

- Associació Gente del Barrio de Bellavista

- Associació Toc Toc Teatre Laurona

- Associació Sardanistes Franquesins

- Ateneu Popular La Tintorera

- Casal Cívic i Comunitari les Fraqueses

- Club Motor les Franqueses

- Club Patinatge Artístic Les Franqueses

- Cor Camins

- Coral Xeremella

- Fundació Privada de LF per a la Gent Gran

Seguidament, ho han fet els grups polítics:

- Joventut Nacionalista de Catalunya

- Secció local Esquerra Republicana de Catalunya

 I els grups municipals:

- Sumem per les Franqueses – Confluència

- Imagina-Esquerra-Acord Municipal

- Partit dels Socialistes de Catalunya-Candidatura de Progrés

- Junts per Les Franqueses

Per acabar amb l’ofrena institucional feta per l’Alcalde i els portaveus dels diferents grups municipals, en nom de l’Ajuntament de les Franqueses del Vallès. Tot seguit s'ha cantat "Els segadors", dirigits per Dani Pérez,  i s’ha interpretat l' "Himne al poble de les Franqueses", cantada per les corals i ballada pels Sardanistes Franquesins.

Podeu recuperar totes les imatges de la Diada aquí.

 

Arxivat a: Ajuntament
Diada Nacional de Catalunya 2024
Diada Nacional de Catalunya 2024
Diada Nacional de Catalunya 2024
Diada Nacional de Catalunya 2024
Diada Nacional de Catalunya 2024
Diada Nacional de Catalunya 2024
Diada Nacional de Catalunya 2024
Diada Nacional de Catalunya 2024
Diada Nacional de Catalunya 2024
Diada Nacional de Catalunya 2024
Diada Nacional de Catalunya 2024
Diada Nacional de Catalunya 2024
Diada Nacional de Catalunya 2024
Diada Nacional de Catalunya 2024
Darrera actualització d’aquest contingut: 16/09/2024 a les 12:29h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)