Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Diables els Encendraires, 30 anys cremant-ho tot

14/08/2024

La colla de les Franqueses celebra el seu aniversari

La colla de Diables els Encendraires està d’aniversari. Ja fa 30 anys que són un element imprescindible a les festes majors i a la majoria de celebracions del municipi. Per compartir amb tota la població la celebració han programat un vespre ple d’activitats pel dia 28 de setembre. Una jornada que estava prevista per l’1 de juny, però que la pluja va obligar a cancel·lar. Aquell dia es podrà veure el nou mural de la Casa del Bon Repòs tot acabat i gaudir d’una barbacoa popular amb brases obertes a les 20 h; un espectacle de foc a les 22.30 h; el bingo musical a les 22.40 h i acabar la nit, a partir de les 23.45 h, amb el dj Satànic.

La història dels Diables els Encendraires comença a Bellavista l’any 92. En plena transformació del Centre Obert de la plaça de l’Esbarjo, al Centre Municipal de Joves apareixen moltes iniciatives per promoure la participació activa dels i les joves, una d’elles, són els diables. Gràcies a referències properes com els Diables de Granollers i a diversos tallers i formacions, la colla comença a caminar. La primera activitat amb pirotècnia va ser a la Festa Major de Bellavista de 1993 i, com a colla, durant la rua de Carnaval, l’any 1994. No és però, fins el 1996, que els Encendraires es constitueixen formalment com a entitat. Fins aleshores, durant els primers anys, els diables continuaven sent una activitat més del Centre de Joves i la coordinació corresponia a aquest
servei. La primera actuació a Corró d’Avall va ser durant la celebració de Sant Ponç de 1996.

Durant aquests 30 anys, els Encendraires han evolucionat a tots els nivells. Pel que fa a l’estructura de la colla s’han anat creant seccions com el grup de timbalers “Jarana” que va estar activa fins al 2003; les Sàtires de Foc amb recorregut entre el 2003 i el 2010; els timbalers i grallers sorgits arran d’un taller del Centre Municipal de Joves l’any 2005 i embrió del grup actual; la colla infantil “els Encendrots” creada el 2007 i la colla jove, el 2009. També han incorporat diverses figures i bèsties que els acompanyen durant els correfocs: la primera (1996) va ser el Closques; l’any 1997 es creen les figures de la Diablessa i del Llucifer; el Cabró de les Franqueses, una bèstia de foc que es presenta durant la revetlla de Sant Joan 2004; els Toros que actuen per primera vegada a Bellavista el 2007 i, finalment, en Closquetes, la bèstia de la infantil.

Aquestes tres dècades dels Encendraires han suposat tot un seguit d’actuacions no només a les festes majors de Bellavista i de Corró d’Avall, on són un element imprescindible, sinó també amb la celebració de trobades de bèsties de foc o amb la cremada de l’Ajuntament que forma part de la programació de la Festa Major de Corró d’Avall des del 1998.

Si voleu visitar la galeria d'imatges de la història de la colla de Diables els Encendraires, entreu aquí.

Arxivat a: Cultura
Diables els Encendraires 01
Diables els Encendraires 02
Diables els Encendraires 03
Diables els Encendraires 04
Diables els Encendraires 05
Darrera actualització d’aquest contingut: 16/09/2024 a les 12:29h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)